[Ossm-members] Re: Help

Дарко Николовски darkon at bezspam.macedonia.homelinux.org
Sat Mar 13 11:40:59 UTC 2004


On Sat, 13 Mar 2004 10:03:09 +0100, OrdeB wrote:

> Zdravo
> Arno ama mi se izgubi LILO ? ? ?
> Sto treba da napravam za da se vrati ? ? ?
> Sega direktno me vklucuva vo XP ?
земи си било која бутабилна дискета (линукс) или боот цд дистрибуција и
запали го компјутерот бутирајки се од неа. Потoа:

mkdir /mnt/hdа1

односно ги мправиш директориуми за моунт на сите партиции од хардискот на
кои ти стои линуксот

mount /dev/hda1 /mnt/hda1
mount -t proc /mnt/hda1/proc
mount -t devfs /mnt/hda1/dev (за ова не сум баш сигурен)
mount /dev/hda2 /mnt/hda1/boot 
swapon

chroot /mnt/hda1

Пошто грешката највероватно ти се има појавено бидејќи после инсталацијата
на линукс имаш инсталирано XP, не е лошо да си го средиш конфигурацискиот
фајл на лилото /etc/lilo.conf пред да ја дадеш оваа команда.

lilo

сега само 

shutdown -r now

и средена работа.

 

-- 
Дарко Николовски
3/13/2004 12:32:19 PM
--
Um, it's like, uh ... did anyone see the movie `Tron'?

		-- Homer Simpson
		   Treehouse of Horror VIMore information about the Ossm-members mailing list