[Ossm-members] nacionalna IT strategija

Gjoko Jovanovski zlochko at on.net.mk
Thu Nov 18 12:43:08 UTC 2004


|Novica, se slozuvam so tebe deka ako pravime nesto
|treba da bide komplet na linux, ama rabotata e sto
|kaj nas e malku potesko da se nateraat lugjeto da smenat
|nesto pa zatoa mislam deka podobro prvo da im se pokaze
|openoffice, firefox i thunderbird na windows.
|
|Od druga strana pak vo Makedonija ima mnogu firmi sto
|zavisat od programi koi rabotat pod windows, taka da
|migracijata na linux za tie bi bila SMRT. Ke treba da
|izgubat mnogu pari i vreme za da gi prerabotat programite
|da im rabotat na linux.

Значи сериозните муабети нека започнат.
На почеток дозволете да изразам моја лична скепса за успешното вклучување во
изработката на Националната ИТ стратегија.
Информациите со кои што јас располагам се дека таму пристапот е members
only. ОССМ за жал не е member. 

Второ, ако веќе успеете да влезете (за кое што сите ќе навиваме и помагаме
во рамки на можностите и на крај ќе кажеме браво), немојте да се залажувате
дека локализацијата игра некоја особена улога во изборот или изградбата на
стратегијата. Тетките од државните администрации, како и децава по школите
сите тие работат на англиски софтвер и овој аспект не е пресуден. Тој е само
плус аргумент кој што се додава на тоа што е битно.
А битното драги господа и по некоја госпоѓа и госпоѓица е Total Cost of
Ownership. Светот се врти околу пари, така што и националната ИТ стратегија
најмногу се врти околу истото прашање.
Но јас до сега не слушнав дека некој од нас (било кој), направил таков вид
на документ со кој што би отишол во некоја фирма и со помош на него би го
убедил зошто е поефтино да се стави OpenSource во период од 1, 2, 3... 10
години. Човек како човек, го интересира како да помине поевтино.

Злочко.


More information about the Ossm-members mailing list