[Ossm-members] nacionalna IT strategija

Дамјан penguinista at mail.net.mk
Thu Nov 18 13:23:11 UTC 2004


> Второ, ако веќе успеете да влезете (за кое што сите ќе навиваме и помагаме
> во рамки на можностите и на крај ќе кажеме браво), немојте да се залажувате
> дека локализацијата игра некоја особена улога во изборот или изградбата на
> стратегијата. Тетките од државните администрации, како и децава по школите
> сите тие работат на англиски софтвер и овој аспект не е пресуден. Тој е
> само плус аргумент кој што се додава на тоа што е битно.
> А битното драги господа и по некоја госпоѓа и госпоѓица е Total Cost of
> Ownership. Светот се врти околу пари, така што и националната ИТ стратегија
> најмногу се врти околу истото прашање.

Хмм, а Total Return of Investment?
Return of Investment на слободен софтвер во образованието е непроценливо, 
бесценето.

ИТ стратегијата не може да се занимава со TCO, туку да ги утврди важните рамки 
во кои другите институции ќе разгледуваат каков софтвер ќе 
користат/развиваат/подржуваат.
Тие рамки се однесуваат на стандардите кои МОРА да се почитуваат и 
технологии со потенцијал за локален развој кои треба да се подржуваат.

> Но јас до сега не слушнав дека некој од нас (било кој), направил таков вид
> на документ со кој што би отишол во некоја фирма и со помош на него би го
> убедил зошто е поефтино да се стави OpenSource во период од 1, 2, 3... 10
> години. Човек како човек, го интересира како да помине поевтино.

Во принцип се направени разни такви документи (во светот), некои утврдиле дека 
windows има помал TCO, некои дека Linux има помал TCO, каде е вистината? 
Вистината е дека тоа многу зависи од конкретниот случај, а јас сум скептик 
дека лесно може да се измери (дури е прашање дали може да се измери).

Мое мислење е дека слободниот софвер има многу поголем потенцијал, меѓутоа 
прашање е кој ќе го искористи тој потенцијал и како.

-- 
дамјан

            There's no place like ~More information about the Ossm-members mailing list