[Ossm-members] nacionalna IT strategija

Dean Josevski dean at integraeng.com.mk
Sun Nov 21 12:26:12 UTC 2004


----- Original Message -----
From: "Kristijan Spirov" <kristijan.spirov at stb.com.mk>
To: <ossm-members at hedona.on.net.mk>
Sent: Thursday, November 18, 2004 3:41 PM
Subject: RE: [Ossm-members] nacionalna IT strategija


-----Original Message-----
Томислав Марковски
...
Друга работа која што е повеќе важна, е недостатокот од поддршка за линукс
софтвер. Нема фирма во Македонија која би настапила со такви услуги и која
ќе стои и гарантира позади линукс имплементацијата во ИКС фирма. Затоа,
поголемите фирми не ни размислуваат за сето тоа. Не дека не им одговара
виндоус или дека им е поефтино вака, туку дека нема кој да дојде и да им
даде соодветна поддршка. Сигуно нема да купуваат поддршка од Новел или
Редхет.
...
-----/Original Message-----

Работам во голема фирма и првиот коментар на скептиците е точно таков, дека
нема соодветна поддршка. Меѓутоа доколку ги прашаш каква конкретна поддршка
бараат, немаат презицен одговор. А што воопшто значи поддршка од Мајкрософт?
Печеви? Нови верзии? Скептиците во суштина ги мачи нешто друго: неизвесноста
на слободниот софтвер во иднина. А тоа меѓу другото е резултат и на
незнаење, но и незаинтересираност за ваквите трендови. Па и многу од
програмерите се посебна приказна. Има такви кои апсолутно не се
заинтересирани за слободен софтвер, сметајќи дека во нивната кариера не
можат да профитираат од тоа.
Не е точно дека нема фирми кои не застануваат позади Линукс имплементации.
Има, само тоа не го прават отворено и со стратегија јасна на нивните
клиенти. Веројатно затоа што голем дел од нив се и Мајкрософт партнери па не
им се дава делот од колачот.
Мислам дека се потребни фирми кои ќе бидат 100% дедицирани за поддршка и
изработка на решенија во форма на слободен софтвер.
Меѓутоа потребни се и големи играчи, кои ќе би ја издржале тензијата на
пазарот и сите сопки кои следат.

Крис

Наместо да се бара фирма - голем играч за Linux поддршка, можеби треба да се
размислува јадрото да биде ССМ. Лугола и сл., а потоа кон таква стратегија
да се припојат повеќе помали фирми. Еве јас сум заинтересиран за една таква
идеја, а како што имам запишано и порано колку што можам помагам.

Деан Јошевски

More information about the Ossm-members mailing list