[Ossm-members] nacionalna IT strategija

Talevski Igor igor.talevski at eureka.com.mk
Wed Nov 24 15:21:45 UTC 2004


Dean Josevski wrote:

> 
> Има има... Има и такви фирми што продаваат компјутери и наместо M$ Office
> ставаат OpenOffice. Друг проблем е што во некои фирми менаџерите наслушнале
> дека
> линуксот е бесплатен па се залетале ко слепец за стап, а фирмите кои ги
> прашале
> ги нудат комерцијалните верзии на Suse и RedHat(AS кај нас чини околу 1500
> УСД).  Нема фирми кои нудат поддршка и одржување на линукс системи.
> Тоа е проблем плус :(
> 
> Поздрав, Чомбе
> 
> Мрам да признам дека обидите се срамежливи, но има и такви фирми кои по
> малку нудат и слободен софтвер. Зборувам за Битола.
> 
> Деан Јошевски
> 
> 
> 
> ------------------------------------------------------------------------
> 
> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at hedona.on.net.mk
> http://hedona.on.net.mk/mailman/listinfo/ossm-members


Тоа баш и не е точно, има ама проблемот е што се многу малку.
Ние кај нашите корисници променивме 6 (шест) битни сервери (во 4 
поголеми фирми во Македонија) кои до сега работеа на NT 4 ( и тоа 
лиценцирани).
Причината е многу јасна... серверите некористеа ништо од софтвер што го 
нема како опција и под линукс околина....лиценците кои предходно ги 
имале треба да се дополнуваат и обноват, а за NT4 не ни можеше да се "до 
лиценцира" ... па да се поминува на Windows 2003 Server ....сето тоа 
пресметано...се се сведе на следното ...
XXX фирма прашува: Дали се што имавме до сега ќе ни работи? Дали ќе 
останат исти трошоците за одржување? Дали и колку ќе треба да се 
инвестира за серверски лиценци и калови кон серверот?
Се е во тоа како ќе се објасни...на корисникот...што тој ќе добие / или 
изгуби...
Најинтересно во целава приказна е тоа што инсталацијата на првите два 
сервери беше по наша иницијатива ( да не кажам сосила), меѓутоа за 
селдните бесе онаа македонската... КОГА МОЖЕ КОМШИЈАТА - ЗОШТО ДА НЕ 
МОЖЕМЕ И НИЕ.

_________________________
      Talevski Igor
    EUREKA informatika
http://www.eureka.com.mk
     itt at eureka.com.mk
    ++389(0)2 3120-945
_________________________

Computers are like air conditioning - they both stop working when you 
open windows.
More information about the Ossm-members mailing list