[Ossm-members] MySQL problem?

Дамјан penguinista at mail.net.mk
Tue Sep 28 10:35:42 UTC 2004


> > Имам дефинирано, и затоа ми е чудно. Преку webmin зборовите ги гледам
> > без проблем како unicode ама веќе кога зимам од базата ми ги праве тие
> > проблеми. Бидејќи зборовите во страната ми се utf8 и нив ги прикажува
> > без проблем ама од друга страна кога треба да прикажува што е најдено во
> > базата само коцки ништо друго, ако се е utf8.
> > Зоки
>
> Не сум работел со MySQL, ама да не има некое подесување посебно на
> клиентот? Кај Oracle мора и клиентот да се конфигурира како и серверот.
> Освен тоа, UTF-8 имаат два бајта. Wild Guess е дека има некое зло меѓу
> серверот и клиентот.

не треба такво нешто, byte-транспарентен е MySQL-от, 
иначе тој feature кај Oracle-от sucks, sucks, sucks.

Единствено што се подесува е еден вид locale заради функциите што работат со 
text (претежно сортирање и сл), но тоа не ни битно и не е поврзано со 
проблемот на Зоки погоре.

-- 
дамјан

       To boldly go where I surely don't belong.More information about the Ossm-members mailing list