[Ossm-members] najverpojatno prva (pogolema"ne-kompjuterska")firma vo Bitola kojasto e 100% na gnu/linux

Kristijan Spirov kristijan.spirov at stb.com.mk
Wed Apr 20 14:29:37 UTC 2005


 	 Интересно е што сите претставници на IBM што дошле кај нас ни советуваат да го избегнуваме Линукс за mission critical системите.

		 
		Крис


	
	Баш ме интересира дали дале некое издржливо објаснување? Колку што сум во тек, IBM максимално го промовира Линукс - поготово на нивната PowerPC платформа !!
	
	Нино
	
	 

 
Не само што IBM го промовира Линукс на  PowerPC, туку и на POWER4 и најновата POWER5 платформа. Ова на пример го пишува на еден од нивните памфлети:
With 1-way to 64-way scale-up processor options and clustering capabilities for scaling out from one to thousands of CPUs, companies running SUSE LINUX or Red Hat® Linux on POWER processor-based systems can achieve outstanding performance, reliability and scalability at a very competitive price. Advanced IBM Virtualization Engine™ options such as Micro-Partitioning™

(Мала дигресија, ние сме моментално на POWER4 генерација (8 процесори), а планираме надградба на POWER5 (16+ процесори)) 

Е сега, овие што доаѓале кај нас од IBM, биле главно од продажниот дел. Прво си мислев дека тоа е можеби заради продажбата на AIX, меѓутоа сличен коментар слушнав на пример и од човек кој е технички експерт за high availability системи. Наводно, за појаки системи на IBM не го препорачуваат Линукс, туку AIX бидејќи наводно бил постабилен кај повеќепроцесорските системи.

Од аспект на AIX-от, може да се користат и Линукс апликации, затоа и ја додадоа таа наставка L na верзијата 5. Исто така, IBM уште пред некој година публикуваше стратегија за Линукс (документ од преку 50 страни). Така да, веројатно е најдобро треба да се слушне мислење од прва рака на некој Линукс експерт од IBM.

Инаку можно е во земјава да има и повеќе Линукс инсталации по фирмите отколку што изгледа на прв поглед, воглавно за бази на податоци или серверски софтвери (мејл, веб). Колку што знам, на пример, некои од компјутерските фирмите со кои соработуваме кај дел од помалите инсталации одамна користат Линукс сервери. Меѓутоа, нема фирми (т.е. се бројат можеби на една рака) кои се специјализирани само за понуда на Линукс или други решенија базирани на слободен софтвер, а кои би понудиле адекватна поддршка, особено на големите корисници.

Крис

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20050420/1b5611ef/attachment.html>


More information about the Ossm-members mailing list