[Ossm-members] Re: Pomos za Linux

ufo at linux.net.mk ufo at linux.net.mk
Wed Apr 27 14:40:50 UTC 2005


On Wed, 27 Apr 2005 16:33:59 +0200
 Дамјан <penguinista at mail.net.mk> wrote:
> > Извинете за енкодингот, приморан сум да одговорам од
> > вебмејл на Виндоуз.
> 
> што збориш бе, нашиот mail сервер не е срање како yahoo и
> hotmail... си работи 
> со utf-8 како што треба.

Да да.. :) Видов сега коа стигна. Не сум праќал од тука на
листа мислам и затоа незнаев.

> Иначе не постојат авторски права над имиња... постојат
> само заштитени марки 
> (trademarks)... за Linux знам дека е заштитена марка на
> Linus Torvalds, за 
> GNU не знам (да речеме дека е). Mandriva исто сигурно е
> заштитена марка, како 
> и RedHat.
> 
> Поентата зашто Mandriva бараат да *не* се транслитерира
> нивниот trademark е 
> затоа што истиот не е е заштитен и во кириличната
> верзија. Ништо не те 
> спречува да си го користиш поимот Мандрива како сакаш...
> ама они нормално не 
> сакаат тоа да го вклучат во нивната дистрибуција.
> 
> Што се однесува до правописот, колку знам во принцип се
> транслитерираат 
> страљнските имиња... но мислам дека не е проблем и ако се
> оставаат на 
> латиница 

Е така. Значи проблемот на Зоран е со Мандрива а не општ
проблем.

Иначе кога се оставаат имиња на латиница обично се ставаат
во наводници.More information about the Ossm-members mailing list