[Ossm-members] Mozilla-1.8 ...

Дамјан penguinista at mail.net.mk
Mon Aug 15 19:20:21 UTC 2005


Mozilla 1.8 е кодното име за технологиите кои ќе бидат прикажани со 
Firefox-1.5 и ThunderBird-1.5.

Преводот на овие програми е во некоја финална фаза и се веќе upload-ирани во 
CVS-то на mozilla.org. Тоа значи дека наскоро тука 
(http://tinderbox.mozilla.org/showbuilds.cgi?tree=Mozilla1.8-l10n-mk)
ќе видиме како и дали успешно се build-аат македонските firefox-1.5 и 
thunderbird-1.5, а build-овите ќе може да се симнат и пробуваат од тука:
http://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/nightly/latest-mozilla1.8-l10n/
http://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/thunderbird/nightly/latest-mozilla1.8-l10n/


Доколку некој сака да се опроба сам да го build-ува firefox, еве како:
mkdir mozilla-src
cd mozilla-src
cvs -d :pserver:anonymous at cvs-mirror.mozilla.org:/l10n checkout -r 
MOZILLA_1_8_BRANCH l10n/mk

cvs -d :pserver:anonymous at cvs-mirror.mozilla.org:/cvsroot checkout -r 
MOZILLA_1_8_BRANCH mozilla

cd mozilla/
cat <<EOF > .mozconfig
. $topsrcdir/browser/config/mozconfig
mk_add_options MOZ_OBJDIR=@TOPSRCDIR@/ffx-mk
ac_add_options --enable-optimize
ac_add_options --disable-debug
ac_add_options --enable-default-toolkit=gtk2
ac_add_options --enable-xft
ac_add_options --disable-freetype2
ac_add_options --disable-tests
ac_add_options 
--enable-extensions=cookie,xml-rpc,xmlextras,pref,transformiix,universalchardet,webs
ervices,inspector,negotiateauth
ac_add_options --enable-ui-locale=mk
EOF
./configure
gmake -f client.mk build
(во овој момент искачаш во град, идеш до матка со точак преку врв водно и сл. 
пошто процесот трае, и трае, и трае).


-- 
дамјан

         The computer revolution is over. The computers won.More information about the Ossm-members mailing list