[Ossm-members] Re: Проблеми со samba

Зоран Димовски decata at mt.net.mk
Mon Dec 5 02:33:05 UTC 2005


Vlado Peshov напиша:
> Точно е дека ми е мапирано и на двете машини //computername/share
> (Windows: \\computername\share (да не има нешто врска ова со / и \ што
> се различни?)). Е сеа не знам зашо би било проблем ова за самбата.
> Исто повторно не можам да се поврзам од Линукс на Windows. Кога се
> поврзувам преку  mount -t smbfs -o ip=192.168.0.1,username=vlatko
> //TRIFKO/movies /mnt/share
> ми дава грешка:
> session setup failed: ERRDOS - ERRnoaccess (Access denied.)
> А кога ќе пробам како Anonymous (ваљда ова оди преку Guest account на
> Windows) се поврзува добро али наведеното /mnt/share ми го прави како
> фајл со непозната екстензија (не треба да ми мапира фолдер?).
> Инаку во LinNeighborhood ми ги јавува двете машини али Windows
> машината е празна.
> Исто не знам како да го мапирам share у Windows со //share без
> computername (знам дека не е баш open source поврзано прашањето
> али...).
> Поздрав и фала мнооогу.
>   
Добро а место да пишуваш во конзола да гористиш нешто ГУИ како SMB4K. И 
јас порано маав команди но откако излезе графика не ти треба ништо 
друго. Плус можеш и да конфигурираш многу работи. Разгледај, ќе ти се 
допадне.

Поздрав Зоки.
More information about the Ossm-members mailing list