[Ossm-members] Re: �samba

Georgi Stanojevski georgis at unet.com.mk
Mon Dec 5 11:43:05 UTC 2005


Vlado Peshov wrote:

> поврзувам преку  mount -t smbfs -o ip=192.168.0.1,username=vlatko
> //TRIFKO/movies /mnt/share
> ми дава грешка:
> session setup failed: ERRDOS - ERRnoaccess (Access denied.)

Немаш привилегија да го читаш //TRIFKO/movies уште во самиот виндоус
како фолдер ни како корисник vlatko ни како анонимен.

Ако ти е на ntfs партиција треба да креираш корисник vlatko со истата
лозинка и на виндоус партицијата и да му дадеш привилегија (и мрежна и
на датотечниот систем) да може да го чита тој корисник или групата USERS
да може да чита или EVERYONE.

Ако кога ќе кликнеш properties на фолдерот не ти дава Security јазиче за
да му ги смениш привилегиите за датотечниот систем. Одиш
Tools-Options-View- Најдолу Simple File Sharing треба да го исклучиш и
ќе ти се појават.

-- 
Glisha
The perfect OS, MS-DOS!
No patches, no root exploits for 21 years.More information about the Ossm-members mailing list