[Ossm-members] ОССМ известување: Некој вид на TheOpenCD на македонски јазик , дискусија за програми на дискот

Новица Наков novica at bagra.org
Fri Feb 25 19:02:26 UTC 2005


Фондацијата Метаморфозис и Слободен софтвер Македонија се во подготовка на 
проект за креирање на диск со софтвер на македонски јазик за корисниците на 
оперативниот систем Виндоус 98 -> XP. 

Основната идеја е да се креира диск со пропратно книжуле кој ќе ги содржи 
апликациите кој обичниот комјутерски корисник најчесто ги користи.

Така на дискот ќе се најдат:
OpenOffice 2.0
Mozilla: целото семејство
GIMP
Gaim
7-Zip
ClamWin

Овие би биле на македонски и другите јазици кои се зборат во Македонија 
(доколку има преводи на тие јазици), освен ClamWin кој што во овој момент не 
може да се локализира.

Кон ова би се додале и некои други кои во оваа дискусија овде треба да ги 
одредиме. Значи концентрирајте се овде и дајте предлози. Предлозите за 
апликација треба да ги исполнуваат условите: OSI approved лиценца или некоја 
која е забележана како Free Software лиценца на GNU.org. Да подржуваат 
локализација, пожелно gettext.

- Софтвер за водење библиотека (на книги или дискови). Ова треба да биде 
standalone апликација, не веб базирана. Значи немој одма некој да ја предложи 
Коха.

- нешто што личи на ACDSee. Јас мислам тоа да биде Cornice 
(http://wxglade.sourceforge.net/extra/cornice.html)

- нешто за: слушање мп3, гледање филмови, цдрипер, пржач

- други предлози кои можеби вас ќе ви текнат.

- единствен проблем може да биде Спајвер софтверот за кој што јас не можам да 
најдам FLOSS верзија. Ова го дискутираме во претходната порака/тред за да 
видиме дали ќе мора да се стави сепак и една non-free апликација на дискот.

Оваа дискусија сега е само за софтверот кој би се нашол на дискот. 
Дополнителна дискусија работата, тимови, рокови, па и пари ќе има подоцна 
откако ќе се знаат повеќе детали, т.е. откако ќе се дефинираат барем 
почетните активности околу проектот.-- 
Новица

Live life on the edge but try to stay on topic.More information about the Ossm-members mailing list