[Ossm-members] Re: kernel howto na makedonski

Vladimir Stefanov vladoboss at mt.net.mk
Mon Jul 11 11:38:57 UTC 2005


velko kocev напиша:
> 
> 
> Jas dlaboko se izvinuvam ova e praviot link:
> http://dvb.lv/index.php?action=downloadfile&filename=KernelHOWTOMakedonski.zip&directory=& 
> 
> 
> Pozdrav

Ништо, не е страшно ;-) Не ми е јасно, зошто сите HowTo за компајлирање 
го преферираат рачното инсталирање на кернелот во boot и конфигурирање 
на бутлоудерот?!
Од кога излезе 2.6, кернелот секогаш го компајлирам со една линија на 
команди:

make bzImage && make modules && make modules_install && make install

Последната команда ги копира автоматски vmlinuz, System.map, innitrd во 
/boot, им дава имиња во зависност од верзијата на новиот кернел и 
автоматски го додава во lilo или grub (зависи кој ви е инсталиран во 
MBR). Ако некој потоа сака да додаде некои дополнителни работи во 
бутлоадерот, бујрум. Јас не сум имал потреба досега.
Мислам дека можеш ова да го додадеш во преводот, многу е полесно за 
почетници.


More information about the Ossm-members mailing list