[Ossm-members] UBUNTU i ADSL - ne mi e jasno sto se slucuva

Дамјан penguinista at mail.net.mk
Mon Mar 21 12:19:19 UTC 2005


> Имам АДСЛ конекција со Д-линк модме што ги дават сега од МТ-ком.

а да им се јавиш на support?? :)

> Модемот е подесен да работи во bridge мод, а на компјутерот користам
> Ubuntu линукс. Конекцијата PPPoE ја направив користејќи ја pppoeconf
> скриптата, и се си функционира супер. Се појавува ppp0 мрежен уред, си
> се поврзува со мт.нет и си тера во ред. Сето тоа е ок, деодека подолго
> време нема пренос на податоци преку интерфејсот или од мт.нет не ја
> сменат ИП адресата. Посота почнува да се однесува ептен чудно.

види во опциите за pppd да праќа lcp-ping request-и и ако не се вратат X 
reply-а во Y време, да се реконектира. Slackware скриптата за pppoe ова по 
default го прави :p

-- 
дамјан

     The three Rs of Microsoft support: Retry, Reboot, Reinstall.More information about the Ossm-members mailing list