[Ossm-members] Solaris 10

Zlatko Trajceski zlat at bagra.org
Mon Nov 14 02:52:54 UTC 2005


On 11/13/05, Vlado Peshov <vlatkop at gmail.com> wrote:
> On 11/13/05, Zlatko Trajceski <zlat at bagra.org> wrote:
> > Grub -ot od Ubuntu -to ke ti bide na Master Boot Record.
>
> Тоа го сватив само да не ми самата инсталација стави (пребрише) boot
> loader па после да менувам рачно.

Исто како кај Линукс те прашува каде да го инстлира „бут лоадерот".


>
> > Podigacot na Solarisot ke ti bide na negovata particija. Solaris bara samo edna
> > particija, pa potoa sam interno si ja deli na "slajsovi" (slices).
>
> Не ми е јасно на што file system работи и што партиција ќе му биде
> потребна. Планирам да му направам free space па он рачно нека прави
> што прави. Исто има и некои шаблони на SUN сајтот за тоа како треба да
> биде организиран HDD-то за инсталација на Соларисот што не планирам да
> ги следам. Или пак пожелно е да ги следам. Зборувам за два HDD, на нив
> WindowsXP+Ubuntu+Solaris.
> Поздрав и фала многу
>

Направи слободен простор и немај гајле. Не мораш да ги следиш
упатствата - доволно е (како и кај линуксот) да направиш еден слајс за
root (/) фајл системот и еден за „swap" и ќе ти работи Соларисот.


More information about the Ossm-members mailing list