[Ossm-members] Re: Слободна verdana

Дамјан penguinista at mail.net.mk
Mon Nov 21 23:10:21 UTC 2005


> > > (*) wild guess - можеше и screenshot да стаиш негде, не дека не знаеш
> > > како ;)
> >
> > и??
>
> http://ufo.softver.org.mk/sranjefont.png
>
> DejaVu Sans.

Не приметувам баш што не ти се свиѓа, освен што можеби anti-alias-от некако ти 
е матен?

Еве како изгледа споредена verdana и DejaVu кај мене, во Kword:
http://softver.org.mk/damjan-files/fonts.png

Може да се примети дека кај DejaVu Serif има премногу изразен sub-pixel 
anti-alias (на LCD сум, користам sub-pixel AA). Ова може да пробам да го 
решам со freetype со патентираниот hinter... 

хмм, ај да видиме... јок, не гледам некоја разлика, очигледно е до фонтот 
нешто пошто латиницата е ок.


-- 
дамјан

            It is easier to fix Unix than to live with NT.More information about the Ossm-members mailing list