[Ossm-members] OpenOffice.org spellchecker

Jovan Kostovski chombium at gmail.com
Sun Dec 3 17:49:21 UTC 2006


Здраво,

Сакам да почнам да правам речник за проверка на
правопис и хифенација за ООО.орг за македонски.

Целата постапка е опишана на
http://lingucomponent.openoffice.org/dictionary.html

Во основа се состои од креирање на affix датотека за
македонски јазик и речник (текст датотека со листа на
зборови)

Кој има искуство со aspell или ispell  и affix датотеки
го викам на помош.

Исто така, за правење на листата на зборови ќе треба
да се направи некој парсер кој ќе парсира мк текстови
 и да се најдат доброволци кои од речник ќе ги "препишат"
зборовите. Некој електронски речник може да заврши
работа, но може да се деси да имаме проблеми со авторски права.

ПОЗДРАВ, Чомбе


More information about the Ossm-members mailing list