[Ossm-members] apache2 + svn + ssl

Georgi Stanojevski glisha at gmail.com
Thu Dec 28 16:08:17 UTC 2006


Jovan Kostovski напиша:

> Некој да ми помогне околу конфигурирање на apache2 + ssl + svn...
> 
> Пробувам да го проработам SVNот (subversion) преку https, ама не ми иде.
> Apache2 + SSL си работат ОК, SVN преку http (без SSL) работи ок.
> 
> Знае ли некој кај (и со што) да ја чепнам .conf датотеката на apache2
> ( и нешто друго ако треба) за да го проработам SVNот преку SSL?

Нема врска SVN со SSL. Ако ти работи apache2+SSL, и SVN+http тогаш ти 
работи 100% и svn преку https. :)

Како си сигурен дека apache2 + SSL ти работи? Како си сигурен дека SVN 
преку http ти работи?

Можеш да погледнеш тука за apache2 и SSL (игнорирај го дело за клиент 
автентикација ако не ти треба тоа)
http://isengard.unet.com.mk/~georgi/ueb/?s=02082005001

За svn+https единствено што морав да направам на Слеквер е да му 
компјалирам mod_dav_svn.so за Апачито пошто не доаѓа во дифолт пакетот 
за subversion, ама тоа ти треба и за svn+http.

Еве го посебниот виртуелниот хост што опслужува svn без клиентски 
сертификати. Ако сакаш со user:pass автентикација можда можеш како Марко 
што ти кажа во Location да му ставиш Апачи passwd фајл да проверува. 
http://svnbook.red-bean.com/en/1.0/ch06s04.html

<VirtualHost *:443>
   ServerName svn
   SSLEngine on
   SSLCertificateFile  /etc/apache2/ssl/sslserver.crt
   SSLCertificateKeyFile /etc/apache2/ssl/sslserver.key
   #klient avtentikacija.
   SSLVerifyClient require
   SSLVerifyDepth 1
   SSLCACertificateFile /etc/apache2/ssl/sslserver.crt
   <Location />
    DAV svn
    SVNPath /svn/repos
   </Location>
</VirtualHost>-- 
Glisha
The perfect OS, MS-DOS!
No patches, no root exploits for 21 years.More information about the Ossm-members mailing list