[Ossm-members] FireBird & Qt

Aleksandar Balalovski aleksandar.balalovski at gmail.com
Wed Feb 1 17:44:57 UTC 2006


Ај малку и јас да се вмешам.

Драјверот за Куте за било која база е дел од пакетот на изворниот код. Некои 
дистрибутери извадиле бинарка со драјверот, кој впрочем (ако не се лажам) е 
lib датотека. Поврзувањето сигурно оди исто како и MySQL...

Директориумот со плагинот/драјверот го немаш заради тоа што Мандрива 
дистрибуира нивна верзија на Куте, значи не целосен изворен код. Моја 
препорака е целосно да го рекомпајлираш кодот со овозможени опции за драјвери 
за бази. 

Или како што кажа Дамјан, едноставно користење на Firebird АПИ-то.

За тоа што праша ако правиш програма за Линукс, а потоа да се користи на 
Виндоус, има две можности:

1. SQLite поддржува трансакции, НО ако имаш големи барања од базата може да 
испаднат неочекувани работи. SQLite базите се една датотека, за која ПАК мора 
да има драјвер.

2. Пакување на една статички линкувана извршна датотека, крај на сите маки..

И сега нешто што ми е чудно, а немам искуство со тоа, MySQL нема поддршка за 
трансакции!?

Поздрав


More information about the Ossm-members mailing list