[Ossm-members] FireBird & Qt

Дамјан penguinista at mail.net.mk
Thu Feb 2 14:40:31 UTC 2006


> Извинете што досадувам, се надевам дека на овој начин брзо ќе го решам
> проблемот.

no problem бе.

> Дали можи да ми помогните да ја средам кирилицата во MySQL (а ќе користам
> InnoDB)

овие ги имаш видено: ?
http://softver.org.mk/damjan/01132182582
http://softver.org.mk/damjan/01132327072

> Со show variables за character_set добивам:
>
> character_set_client      		| latin1

not good

> character_set_connection    	| latin1

not good

> character_set_database     	| utf8

good

> character_set_results      		| latin1

not good

> character_set_server      		| utf8
> character_set_system      	| utf8
> character_sets_dir       		| /usr/share/mysql/charsets/

good

> Па дали ќе можи да ми кажите каде и што треба да променам за да работи
> кирилицата како што треба.

направи едно query 'set names utf-8' кога ќе се поврзеш на база (има и други 
начини додуше.. ама ова е најсигурно).-- 
дамјан ( http://softver.org.mk/damjan/ )

      The dark ages were caused by the Y1K problem.More information about the Ossm-members mailing list