[Ossm-members] FireBird & Qt

Dean Josevski dean at integraeng.com.mk
Thu Feb 2 14:52:57 UTC 2006


На Thursday 02 February 2006 15:40, Дамјан напиша:
> > Извинете што досадувам, се надевам дека на овој начин брзо ќе го решам
> > проблемот.
>
> no problem бе.
>
фала ;)
> > Дали можи да ми помогните да ја средам кирилицата во MySQL (а ќе користам
> > InnoDB)
>
> овие ги имаш видено: ?
> http://softver.org.mk/damjan/01132182582
> http://softver.org.mk/damjan/01132327072
>

Не, ама сега ќе ги видам.

> > Со show variables за character_set добивам:
> >
> > character_set_client      		| latin1
>
> not good
знам
>
> > character_set_connection    	| latin1
>
> not good
знам
>
> > character_set_database     	| utf8
>
> good
Добро, замо не знам зошто само тука реагира она од /etc/mt/cnf?
>
> > character_set_results      		| latin1
>
> not good
знам ;)
>
> > character_set_server      		| utf8
> > character_set_system      	| utf8
> > character_sets_dir       		| /usr/share/mysql/charsets/
>
> good
>
> > Па дали ќе можи да ми кажите каде и што треба да променам за да работи
> > кирилицата како што треба.
>
> направи едно query 'set names utf-8' кога ќе се поврзеш на база (има и
> други начини додуше.. ама ова е најсигурно).
Важи. ;)

-- 
Деан Јошевски


More information about the Ossm-members mailing list