[Ossm-members] VPN

Зоран Димовски zoki.dimovski at gmail.com
Thu Feb 23 13:44:29 UTC 2006


Здраво, еве и јас малку да побарам помош вака јавно :)
Значи вака - имам задача да направам една VPN мрежа (немам местено ниту пак
тестирано како работи VPN) која во принцип е вака:
од една страна имам еден рутер (Линукс нормално - точка А) и од друга страна
друг рутер (точка Б) на коишто има инсталирано Slackware 10.1 и двете машини
се однесуваат како firewall и како gateway заедно со NAT. Е сега јас треба
да направам од внатрешната мрежа кај што е точка А да се поврзуваат преку
VPN на точка Б, исто на компјутер на внатрешната страна на точка Б.
Сега, прочитав некои работи околку кои протоколи се користат и тие слични
работи, сватив што е работата само што до сега немам работено и не знам од
каде да почнам. за IPsec прочитав дека имало проблеми при натирањето и затоа
се одлучив за pptp или поточно за PoPToP. Па викам тука ако може некоја
помош, алтернативи и тие работи да може некако да се снајдам зошто ова е
сосема нова работа за мене а треба да се среди најбрзо што може. Па и ако
некој има правено слично како ова што на мене ми треба ве молам да
образложат :)

Фала многу:
Поздрав, Зоки.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20060223/fdb92e30/attachment.html>


More information about the Ossm-members mailing list