[Ossm-members] VPN

Georgi Stanojevski georgis at unet.com.mk
Thu Feb 23 19:18:37 UTC 2006


Зоран Димовски напиша:

> се однесуваат како firewall и како gateway заедно со NAT. Е сега јас треба
> да направам од внатрешната мрежа кај што е точка А да се поврзуваат преку
> VPN на точка Б, исто на компјутер на внатрешната страна на точка Б.

OpenVPN е поприлично лесно да се намести. Имаш бинарни пакети за Слеквер 
од linuxpackages.net (openvpn и lzo ти требаат).

Пробај да го следиш упаствово.
http://www.debian-administration.org/articles/35

Додавајќи плус само статичка енкрипција. Генерираш на едниот компјутер.
	openvpn --genkey --secret /etc/openvpn/secret.key
Ја снимаш добиената датотека на другиот компјутер.

И додаваш --secret /etc/openvpn/secret.key кога го стартуваш openvpn 
како што ти кажува упаството.

Кога ќе ти проработи се правиш конфигурациски датотеки во 
/etc/openvpn/mrezhaa.conf и mrezhab.conf на другиот компјутер.

Ако ти се мрежите со адсл (динамички ИП) земи си хостнејм од no-ip.com 
за двата.

За само еден компјутер од мрежата Б да биде во ВПНот или играј си со 
рутите и со фајрволовите или на компјутерот од мрежатаБ стави го едниот 
крај на VPN-от. Само ова појма неам како би профункционирало, а и плус 
ако во иднина сакаш и друг компјутер од мрежаБ да ти влезе во игра ќе 
треба нови заебанции да праиш.

Па пиши што си направил. :)

-- 
Glisha
The perfect OS, MS-DOS!
No patches, no root exploits for 21 years.More information about the Ossm-members mailing list