[Ossm-members] VPN

Зоран Димовски zoki.dimovski at gmail.com
Thu Feb 23 19:57:49 UTC 2006


> OpenVPN е поприлично лесно да се намести. Имаш бинарни пакети за Слеквер
> од linuxpackages.net (openvpn и lzo ти требаат).
>
> Пробај да го следиш упаствово.
> http://www.debian-administration.org/articles/35Да ова го преземав уште сабајле :) едноставно изгледа :))

Додавајќи плус само статичка енкрипција. Генерираш на едниот компјутер.
>         openvpn --genkey --secret /etc/openvpn/secret.key
> Ја снимаш добиената датотека на другиот компјутер.
>
> И додаваш --secret /etc/openvpn/secret.key кога го стартуваш openvpn
> како што ти кажува упаството.
>
> Кога ќе ти проработи се правиш конфигурациски датотеки во
> /etc/openvpn/mrezhaa.conf и mrezhab.conf на другиот компјутер.
>
> Ако ти се мрежите со адсл (динамички ИП) земи си хостнејм од no-ip.com
> за двата.На едната страна има адсл, на другата статичка IP адреса и планирав да
користам DynDNS ама исто е на крај.

За само еден компјутер од мрежата Б да биде во ВПНот или играј си со
> рутите и со фајрволовите или на компјутерот од мрежатаБ стави го едниот
> крај на VPN-от. Само ова појма неам како би профункционирало, а и плус
> ако во иднина сакаш и друг компјутер од мрежаБ да ти влезе во игра ќе
> треба нови заебанции да праиш.
>
> Па пиши што си направил. :)важи ќе пробам и кога ќе го профонкционирам и ќе пишам што сум направил.
фала многу за помошта :)

Поздрав, Зоки.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20060223/4549ab65/attachment.html>


More information about the Ossm-members mailing list