[Ossm-members] skystar 2 karticka

Дамјан penguinista at mail.net.mk
Wed Jun 21 02:59:44 UTC 2006


> Се покажало дека СуСЕ (има стандардно поддршка) дава петка слика преку
> DVB-S и за кодирани и за некодирани канали. Пробај со сусе 10.1, или
> помачи се за другите дистрибуции. Моето искуство е минимално за да те
> насочам што конкретно.
>
> Одговорот е да, Skystar2 е ок под Linux базирани системи, и може да се
> гледаат кодирани канали, јас тоа го правев со користење на Kaffeine во
> СуСЕ 10.0 требаа некои надоградби (на Kaffeine), во 10.1 се надевам ќе
> работи од прва.

Мразам вакви одговори. Ако работи на SuSE тогаш нема зашто да не работи и на 
било која Linux дистрибуција. Ако човекот има веќе инсталирано Ubuntu што 
сеа... ќе преинсталира?

Е сеа оригиналниот прашувач воопшто не најде за сходно да каже дали има 
инсталирано Linux и кој, и дали пробал било што да направи со картичката и 
дали побарал некоја документација... ахххх и шо сеа.

Иначе, драјверот за картичката го има во повеќето нови верзии на 2.6.x 
кернелот, се вика b2c2-flexcop-pci (т.е. b2c2-flexcop-usb USB варијантата). 
Kaffeine би требало без проблем да ги пушта stream-овите, но и другите media 
плејери не би требало да имаат проблем (пошто сето тоа е стандардизирано со 
video for linux api-то) само што некои немаат во GUI-то опција да го отворат 
или tune-ираат DVB стримот па треба да се користат напредни опции.


-- 
дамјан ( http://softver.org.mk/damjan/ )

                Where do you think you're going today?More information about the Ossm-members mailing list