[Ossm-members] VPN

Зоран Димовски zoki.dimovski at gmail.com
Thu Mar 9 11:47:22 UTC 2006


OpenVPN е поприлично лесно да се намести. Имаш бинарни пакети за Слеквер

> од linuxpackages.net (openvpn и lzo ти требаат).
>
> Пробај да го следиш упаствово.
> http://www.debian-administration.org/articles/35
>
> Додавајќи плус само статичка енкрипција. Генерираш на едниот компјутер.
>         openvpn --genkey --secret /etc/openvpn/secret.key
> Ја снимаш добиената датотека на другиот компјутер.добро не одив на овој начин, туку за секој клиент посебно (3ца клиенти).

И додаваш --secret /etc/openvpn/secret.key кога го стартуваш openvpn
> како што ти кажува упаството.
>
> Кога ќе ти проработи се правиш конфигурациски датотеки во
> /etc/openvpn/mrezhaa.conf и mrezhab.conf на другиот компјутер.
>
> Ако ти се мрежите со адсл (динамички ИП) земи си хостнејм од no-ip.com
> за двата.
>
> За само еден компјутер од мрежата Б да биде во ВПНот или играј си со
> рутите и со фајрволовите или на компјутерот од мрежатаБ стави го едниот
> крај на VPN-от. Само ова појма неам како би профункционирало, а и плус
> ако во иднина сакаш и друг компјутер од мрежаБ да ти влезе во игра ќе
> треба нови заебанции да праиш.


Нема потреба од додатни заебанции има многу убаво нешто во конфигурациската
датотека во Openvpn
мислам дека беше: push route 192.168.0.0
И вака можеш да пристапуваш кон целата внатрешна мрежа на страната на
серверот па и обратно кој сака најверојатно т.е. кај клиентот.Тоа вака ајде да кажам фала за помошта иако повеќето од работите кои ги
напишавте ова комплетно можело да се заврши со стандардната конфигурациска
датотека на openvpn (нормално со мали измени), плус што убаво си објаснува
во коментарите, абе злато :) кој не разбира чук=чекан=чекич по главата :)


Па пиши што си направил. :)


Направено, средено профунционирано и уште еднаш ФАЛА.

Поздрав, Зоки.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20060309/6d70546c/attachment.html>


More information about the Ossm-members mailing list