[Ossm-members] wireless

Vladimir Stefanov vladoboss at mt.net.mk
Tue Apr 10 06:31:56 UTC 2007


Dean Josevski напиша:
> On Monday 09 April 2007 19:38, Vladimir Stefanov wrote:
>> 
>>> Дали ќе може да ми дадете предлози за wireless мрежни картички кои ви се
>>> испробани со Linux. По можност PCI, но може и USB.
>>>
>>> Користам Mandriva 2006, a веќе имам пробано една PCI со чипсет на
>>> RaLink2500 и една USB со чипсет на ZiDas, но имам проблем со драјверите
>>> или со постојаноста на врската, (што мислам дека повторно е проблем со
>>> драјверите).
>> Јас имам RaLink 2400 и немам никакви проблеми. Драјверите за 2400 и 2500
>> се вградени кернелот одамна и се стабилни.
> 
И ти препорачувам да ги користиш драјверите на serialmonkey 
http://rt2x00.serialmonkey.com/wiki/index.php?title=Main_Page . Кај мене 
се покажаа многу подобро од официјалните кои доаѓаат со Мандрива. 
Компајлирај ги и не оди после со make install туку копирај го рачно 
драјверот во /var/lib/uname -r/kernel/3rdparty/rt2400 ili rt2500 под 
исто име како што се таму ставени. На старите смени им го името. После 
само rmmod rt2400 (rt2500) pa modprobe rt2400 и готово. Плус овие 
драјвери подржуваат режим Monitor, официјалните не.More information about the Ossm-members mailing list