[Ossm-members] wireless

Dean Josevski dean at integraeng.com.mk
Wed Apr 11 15:26:10 UTC 2007


On Tuesday 10 April 2007 08:31, Vladimir Stefanov wrote:
> Dean Josevski напиша:
> > On Monday 09 April 2007 19:38, Vladimir Stefanov wrote:
> >>> Дали ќе може да ми дадете предлози за wireless мрежни картички кои ви
> >>> се испробани со Linux. По можност PCI, но може и USB.
> >>>
> >>> Користам Mandriva 2006, a веќе имам пробано една PCI со чипсет на
> >>> RaLink2500 и една USB со чипсет на ZiDas, но имам проблем со драјверите
> >>> или со постојаноста на врската, (што мислам дека повторно е проблем со
> >>> драјверите).
> >>
> >> Јас имам RaLink 2400 и немам никакви проблеми. Драјверите за 2400 и 2500
> >> се вградени кернелот одамна и се стабилни.
>
> И ти препорачувам да ги користиш драјверите на serialmonkey
> http://rt2x00.serialmonkey.com/wiki/index.php?title=Main_Page . Кај мене
> се покажаа многу подобро од официјалните кои доаѓаат со Мандрива.
> Компајлирај ги и не оди после со make install туку копирај го рачно
> драјверот во /var/lib/uname -r/kernel/3rdparty/rt2400 ili rt2500 под
> исто име како што се таму ставени. На старите смени им го името. После
> само rmmod rt2400 (rt2500) pa modprobe rt2400 и готово. Плус овие
> драјвери подржуваат режим Monitor, официјалните не.

Благодарам за сугестите, но не успеав. Направив се како во препораките погоре, 
но ефектот е ист: имам конекција минута две и после паѓа. Доколку неколку 
пати последователно конекцијата ја исклучам и вклучам, повторно (не секогаш) 
добивам минута две конекција. 

Позрав,
Деан Јошевски.


More information about the Ossm-members mailing list