[Ossm-members] VNC na Ubuntu 7.10

Toni Kostov toni.kostov at gmail.com
Mon Dec 17 15:35:28 UTC 2007


Здраво,

Имам една постара машина П3 која ја користам како фајл сервер, веб и 
database сервер и слично и на неа имам инсталирано Убунту 7.10. Направив 
некоја скрипта да ми се стартува VNC серверот како сервис, така што ќе 
можам да пристапувам на оваа машина преку друг компјутер. Оваа скрипта 
се стартува секогаш кога ќе се логирам (се логирам преку екранот за 
најава), па бидејќи немам монитор приклучен на машината, логирањето го 
правам на слепо. Сакам скриптата да се стартува на секое стартување на 
машината (на подигање на Убунту), уште пред да се логирам, така што нема 
да имам потреба на слепо да куцам на тастатурата. Како да го направам ова?

Поздрав,

Тони Костов
More information about the Ossm-members mailing list