[Ossm-members] VNC na Ubuntu 7.10

Andon Sikavica andon_sikavica at yahoo.com
Mon Dec 17 17:10:36 UTC 2007


Стандардниот vnc сервер во gnome (vino) бара да бидеш логиран за да добиеш пристап. За пристап без да си логиран треба да се слуша друга сесија, а за тоа ти треба tightvnc серверот. Целата постапка ја имаш на https://help.ubuntu.com/community/VNC.
Поздрав, Андон

----- Original Message ----
From: Toni Kostov <toni.kostov at gmail.com>
To: ossm-members at hedona.on.net.mk
Sent: Monday, December 17, 2007 4:35:28 PM
Subject: [Ossm-members] VNC na Ubuntu 7.10


Здраво,

Имам една постара машина П3 која ја
 користам како фајл сервер, веб и 
database сервер и слично и на неа имам
 инсталирано Убунту 7.10. Направив 
некоја скрипта да ми се стартува VNC
 серверот како сервис, така што ќе 
можам да пристапувам на оваа машина
 преку друг компјутер. Оваа скрипта 
се стартува секогаш кога ќе се логирам
 (се логирам преку екранот за 
најава), па бидејќи немам монитор
 приклучен на машината, логирањето го 
правам на слепо. Сакам скриптата да се
 стартува на секое стартување на 
машината (на подигање на Убунту), уште
 пред да се логирам, така што нема 
да имам потреба на слепо да куцам на
 тастатурата. Како да го направам ова?

Поздрав,

Тони Костов

      ____________________________________________________________________________________
Never miss a thing.  Make Yahoo your home page. 
http://www.yahoo.com/r/hsMore information about the Ossm-members mailing list