[Ossm-members] vremenska zona vo kde

Дамјан Георгиевски penguinista at mail.net.mk
Mon Dec 24 13:16:55 UTC 2007


BTW, /etc/localtime е системската временска зона и таа е и default за сите 
корисници на системот. Но како паметен повеќе кориснички оперативен систем, 
секој корисник може да си подеси и своја сопствена временска зона. Тоа се 
прави со environment променливата TZ... неколку примери:

$ TZ=Europe/Skopje date
пон, 24 дек 14:09:31 CET 2007
$ TZ=Europe/Moscow date
пон, 24 дек 16:09:31 MSK 2007
$ TZ=America/New_York date
пон, 24 дек 08:10:57 EST 2007

Идејата е дека TZ се подесува негде каде што ќе важи за целата сесија (на 
пр. .xprofile за X сесии, .bash_profile за bash сесии) така да секој корисник 
може да си работи во своја зона. 

Мислам дека ssh на пр. има начин да ја префрли TZ променливата од клиентот во 
сесијата на серверот, така да ако си на Барбадос и се конектираш на сервер во 
Москва и пишуваш date ти го дава локалното време во Барбадос.

Иначе, сите други времиња во еден Unix OS (времиња за креирање на фајлови, 
внатрешното системско време итн) се UTC (што значи нема ни летно/зимско 
време).


-- 
дамјан ( http://softver.org.mk/damjan/ )
http://wiki.lugola.net/wiki/Вечна_TO-DO_листаMore information about the Ossm-members mailing list