[Ossm-members] Vladata ke kupuva kompjuteri za ucilistata

Jovan Kostovski chombium at gmail.com
Thu Feb 22 09:26:28 UTC 2007


On 2/21/07, Новица Наков <novica at bagra.org> wrote:

> Патем, што од која фирма ти е пријателот и од која комора, старата или новата?

Фирмата се вика СИВА, а комората е таа што не е со МАСИТ (ваљда новата, незнам)

> Јас мислам ако Владата навистина има таков проект, тогаш за очекување е дека
> министерот ќе нѐ извести.

Да, би требало да не извести, но ова е неофицијално.
Муабетов испаднал на некој состанок
помеѓу претседателот на комората и министерот. На тендер би требало
да излезе за 3-4 месеци. Бараат идејни решенија за thin клиенти, сега за сега
рекол дека се слободен софтвер 50:50 њиндоњс, ама ако спремиме добро
решение и добра презентација/демонстрација на решението овој сооднос
лесно може да се смени. Битен момент е што министерот потенцирал дека
дел од решението мора да се реализира и со Слободен Софтвер.

Кој е заинтересиран може да договорам со човеков да седнеме и да си
помуабетиме. Кажете кога сте слободни.

Обуки и литература ќе требаат во завршната фаза. Тие треба опфатат
администрирање и работа со LTSP (Linux Terminal Server Project) и
некој општ курс за Линукс.

Повеќе информации ќе пишам накнадно како што ќе ги дознавам.
Утре има некој "работен" доручек на министерот со ИТ компаниите
на кој пријателот мој ќе проба да зборне со министерот за нас и
дека има добра заедница која може да помогне во реализацијата на
поектот. Може нема потреба од ова бидејќи веќе не знаат или не?

ПОЗДРАВ, Чомбе


More information about the Ossm-members mailing list