[Ossm-members] Пропаганда

Marjan Marjan linuksnet at gmail.com
Tue Feb 27 12:29:42 UTC 2007


Zdravo,
Ako sakame i firmite da prifatat nekoja linux distribucija potrebno e i da
im obezbedime i nekakvi obuki. Ona sto jas go razmisluvav e "Linux trening
centar", kade kje im se ponudi na firmite za mali pari im se obucat
korisnicite. Seto ova moze da bide napraveno na nivo na proekt finansiran od
nekoja fondacija, a mozeme i da koristime resursi na mladinski centri so koi
imam kontakti, mesni zaednici ...
Za da se prifati slobodniot softver deneska ne e potrebno samo "dobra cena",
tuku najpovekje rabota na promena na mislenjeto i navikite na lugjeto.
Mislam deka so trening centarot toa im go davame.
Pozdrav,
Mac


On 2/25/07, Aleksandar Balalovski <gemidjy at lugola.net> wrote:
>
> Доаѓа пролет, со тоа луѓето живнуваат, да направиме некоја заедничка
> активност
> пролетва, али онака бомбастична да биде, која нема да ни потроши многу
> буџетски средства...?
>
> Предлог 1: да направиме листа со фирми и здруженија каде ќе испратиме
> објаснување за можноста за нивна миграција и користење на слободен софтвер
> (експериментално би било да користат OpenOffice.org/ODF);
>
> Предлог 2: да излеземе да го поплавиме Скопје - пошто Битола се имаат
> раздадено доволно ЦД-ња последно време нема да има потреба, Скопје може да
> дојдеме и ние од Лугола и да растуриме едно чудо ЦД-ња;
>
> Предлог 3: (ова повеќе важи за Битола) да ги собереме професорите и
> останатите
> од образовниот процес да им понудиме можност за соработка и да се испита
> можноста за креирање секции за слободен софтвер во школите; во најдобар
> случај ако професорите се сложат, во училиштата да почнат да предаваат
> OpenOffice.org барем еднаш неделно и да го имаат во агендата ODF форматот;
> после Стојанче и ученици како него да немаат проблеми дали семинарските ги
> прават во OO.org а не MS Office;
>
> Патем, годинава е 2007ма; ви кажува ли нешто тоа? размислете...
>
> Поздрав
>
> --
> Александар Балаловски
> координатор на Група на корисници на GNU/Linux од Битола - Лугола
> http://www.lugola.net && http://blog.gemidjy.info
> _______________________________________________
> Ossm-members mailing list
> Ossm-members at hedona.on.net.mk
> http://hedona.on.net.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.softver.org.mk/pipermail/ossm-members/attachments/20070227/de8779e1/attachment.html>


More information about the Ossm-members mailing list