[Ossm-members] Нееднавкоста во заедниците на Интернет

Новица Наков novica at bagra.org
Sun Jan 7 09:27:10 UTC 2007


За тие на листава што не следат планета: 

Во најголемиот број заедници на Интернет 90% од корисниците се набљудувачи 
(lurkers), 9% се соработници (contributors) кои придонесуваат од време на 
време и 1% од сите корисници се оние кои креираат најмногу од содржината.

На листата (т.е. во мојата папка со пошта од листата) има 7910 пораки и вкупно 
274 претплатници (денес 06.01.2007 година во 15:30h).

Грубата статистика оди отприлика вака:

1% од сите претплатници се 3 претплатници: првите 3 претплатници испратиле 
вкупно 2503 пораки (отприлика 31% од сите пораки). 7 луѓе (2,5%) испратиле 
4070 пораки (51% од вкупниот број на пораки).

Би било згодно да се види и колку од овие 274 луѓе не испратиле ниту една 
порака, ама KMail не може тоа да го пронајде, па доста е.

Top-poster на листата се разбира е Уфо со 11% од сите пораки. :)

Целиоте текст е тука: http://www.softver.org.mk/novica/01168094663

-- 
Новица

Live life on the edge but try to stay on topic.More information about the Ossm-members mailing list