[Ossm-members] besplatna obuka za MS Office od vladata...

Дамјан Георгиевски penguinista at mail.net.mk
Tue Jan 16 11:09:47 UTC 2007


> Владата преку определени блиски луѓе на новиот министер без ресор најави
> барем  5000 лаптопи на Негропонте (оние од 100усд) оваа пролет (за
> почеток). Претпоставувам дека сеуште не знаат дека на нив не оди МС Ворд,
> бидејќи моето лично искуство беше такво (јас им објаснив дека не оди МС
> Ворд, беа зачудени, па им објаснив дека има убава алтернатива, и им
> „олесна" :) ).

Прилично интересна тема е OLPC.
Јован можеш да објасниш малку повеќе за ова? 
Од кого тргнала идејава? Зошто? Како? Каде? Што?


Една работа треба да се знае за OLPC - НЕ Е ЛАПТОП!!!
OLPC е алатка која е наменета да се употребува таму каде што има слаба 
инфраструктура, како основна од типот на струја, така и за телекомуникации, 
за транспорт (на книги и друг материјал потребен во образованието) и сл.

Дали е стварно добра алатка за во Македонија е прашање кое не може паушално да 
се одговори (јес да така се потпиша договорот со MS.. али тоа е друга прича).

-- 
дамјан ( http://softver.org.mk/damjan/ )

            It is easier to fix Unix than to live with NT.More information about the Ossm-members mailing list