[Ossm-members] mysql.com и македонија

Igor Stamatovski igor.stamatovski at gmail.com
Wed Jul 4 12:09:51 UTC 2007


On 7/4/07, Arangel Angov <ufo at linux.net.mk> wrote:
> На сре, 2007-07-04 во 02:55 +0200, Jovan Kostovski напиша:
> > The usual practice, applied to most cases is to list our country as
> > "Macedonia, the former Yugoslav Republic of" according to the ISO 3166
> > [1] standard.
>
> I must say that you suck.
>
> Како можеш да им побараш "former Yugoslav" да стават?! Fuck ISO 3166.

Во дискусија со Benjamin Mako Hill, не донесе муабетов за ова и рече
дека од Дебиан заклучиле дека ИСО 3166 е политички креиран, па според
тоа и не е многу меродавен зошто за различни држави со ист статус има
различни имиња и категории.

Пример беше:

Taiwan (Province of China)
Macau
Hong Kong

Првиот не е провинција на Кина реално, вторите два се веќе скоро 10 години.


> За нареден пат да знаеш, ќе бараш "Macedonia, Republic of" (Република
> Македонија), како што е во Debian, Ubuntu, GNOME, KDE а и најважно во
> уставот на РМ!

Популарност од жири не се добива и држава не се гради за ден. Устав не
се мења на помалку од 10 години :)

Поздрав!
-- 
Igor Stamatovski
_____________________________
Free Software Macedonia
http://www.slobodensoftver.org.mk
info at slobodensoftver.org.mk


More information about the Ossm-members mailing list