[Ossm-members] Проблем со Убунту

Дамјан Георгиевски penguinista at mail.net.mk
Mon Jul 23 14:12:36 UTC 2007


> На една машина со дуал бут (Убунту и Виндоуз) јавува проблем GRUB
> failure и не може да се стартува ниту едниот ниту другиот. Пробав со
> Ubuntu live CD ама заглавува на „Starting Enterprise Volume Management
> System“.
>
> Дали некој знае лек или чаре за ситуацијава?

Што е направено пред да се појави проблемот?? 

Мене ми личи дека linux партицијата е избришана па grub-от неможе да си ги 
најде фајловите што му требаат.

Инаку, решение ... ако linux-от стварно е избришан треба да се врати 
windows-овскиот MBR на харддискот (fdisk /mbr ли беше?) .. тоа не знам баш 
како се прави.

Друга опција boot-ирање на RIP linux(1) од CD или USB и преинсталирање на 
grub-от. Најлесно, 
mount /убунту/партицијата /mnt
chroot /mnt
/usr/sbin/grub-install(1)
Recovery is possible
http://www.tux.org/pub/people/kent-robotti/looplinux/rip/


-- 
дамјан ( http://softver.org.mk/damjan/ )
http://wiki.lugola.net/wiki/Вечна_TO-DO_листаMore information about the Ossm-members mailing list