[Ossm-members] Rescue на податоци со Knoppix

Aleksandar Balalovski gemidjy at lugola.net
Fri Jun 1 13:56:53 UTC 2007


On Friday 01 June 2007 15:52:59 Дамјан Георгиевски wrote:

> прво, ntfs и vfat (проширениот фат, со долги имиња и сл) ги чуваат имињата
> на фајловите во *unicode* и тоа utf-16 т.е. ucs-2 ... тоа значи 2 byte-а по
> знак. Значи тоа е познато, фиксно и не се подесува.
>
> второ, iocharset опцијата бира во кој encoding ќе бидат знаците претставени
> на Linux страната.
>
> трето, codepage=866 кај vfat се користи само за избирање на charset-от кој
> ќе се користи за старите 8.3 fat имиња (кои сеуште постоја на vfat
> фајлсистемот заради back-компатибилност).

Ок грешка сум, сега кажи му како треба.


-- 
Aleksandar Balalovski
http://blog.gemidjy.info
http://wiki.lugola.net - your future!
gemidjy at lugola.net
Coordinator of the Lugola (www.lugola.net)


More information about the Ossm-members mailing list