[Ossm-members] Rescue на податоци со Knoppix

Дамјан Георгиевски penguinista at mail.net.mk
Fri Jun 1 13:52:59 UTC 2007


On Friday 01 June 2007 14:54:03 Aleksandar Balalovski wrote:
> On Friday 01 June 2007 14:45:18 Дамјан Георгиевски wrote:
> > iocharset ваљда трева да е utf8 ... пошто шансите се дека живата
> > дистрибуција работи во некое utf-8 locale
>
> тоа е за ntfs партицијата, која е cp1251 99%

грешка си.

прво, ntfs и vfat (проширениот фат, со долги имиња и сл) ги чуваат имињата на 
фајловите во *unicode* и тоа utf-16 т.е. ucs-2 ... тоа значи 2 byte-а по 
знак. Значи тоа е познато, фиксно и не се подесува.

второ, iocharset опцијата бира во кој encoding ќе бидат знаците претставени на 
Linux страната.

трето, codepage=866 кај vfat се користи само за избирање на charset-от кој ќе 
се користи за старите 8.3 fat имиња (кои сеуште постоја на vfat фајлсистемот 
заради back-компатибилност).


-- 
дамјан ( http://softver.org.mk/damjan/ )
http://wiki.lugola.net/wiki/Вечна_TO-DO_листаMore information about the Ossm-members mailing list