[Ossm-members] minus eden mnozhina ili ednina?

Vladimir Stefanov vladoboss at mt.net.mk
Tue Mar 20 12:18:15 UTC 2007


magdica sciambevska напиша:
>> Така, според мене
>>
> Здраво!
> Едно јаболко, по природата и
> логиката на нештата може да
> биде само еднина. А ако
> мислите на случаи од типот 101
> јаболко, тогаш согласувањето
> е според еднинската форма -
> јаболко, заради бројот еден,
> ама 101 секако означува дека се
> повеќе (101).
> 
> И јаболко никогаш и никаде не
> може да биде прирок, зашто
> функција на прирок во
> реченицата вршат само
> глаголите, а јаболко е именка.
Магде, ништо не те разбрав :-) Опрај тоа кирилицатаMore information about the Ossm-members mailing list