[Ossm-members] minus eden mnozhina ili ednina?

magdica sciambevska magdica at yahoo.com
Tue Mar 20 09:10:49 UTC 2007


--- Aleksandar Balalovski <gemidjy at lugola.net> wrote:

> On Monday 19 March 2007 14:17:30 Georgi Stanojevski
> wrote:
> > Прашав на news па ај и тука.
> >
> > -1 е множина или еднина?
> >
> > -1 јаболко
> > -1 јаболка
> 
> Се гледа тоа за кое се
> однесува тоа -1, значи
> јаболко (како се викаше 
> граматички, прирок?) Од кој
> род е јаболко? Среден род
> еднина, тоа јаболко, 
> едно јаболко помалку, минус
> едно јаболко, -1 јаболко.
> 
> Така, според мене
>
Здраво!
Едно јаболко, по природата и
логиката на нештата може да
биде само еднина. А ако
мислите на случаи од типот 101
јаболко, тогаш согласувањето
е според еднинската форма -
јаболко, заради бројот еден,
ама 101 секако означува дека се
повеќе (101).

И јаболко никогаш и никаде не
може да биде прирок, зашто
функција на прирок во
реченицата вршат само
глаголите, а јаболко е именка.

ssm-members mailing list
> Ossm-members at hedona.on.net.mk
>
http://hedona.on.net.mk/mailman/listinfo/ossm-members
>  
____________________________________________________________________________________
Don't get soaked.  Take a quick peek at the forecast
with the Yahoo! Search weather shortcut.
http://tools.search.yahoo.com/shortcuts/#loc_weatherMore information about the Ossm-members mailing list