[Ossm-members] во врска со бројот...

Bozidar Proevski bobibobi at freemail.com.mk
Thu May 3 21:28:26 UTC 2007


On Thursday 03 May 2007 23:11:32 Jovan Kostovski wrote:
> On 5/3/07, Bozidar Proevski <bobibobi at freemail.com.mk> wrote:
> > Јас сум заинтересиран. Уштге повеќе ако е во некоја трансформација, не
> > мора баш во хексадецимална форма...
>
> Да тоа би било интересно...
> Ама каква трансформација? Да го претставиме бројот бинарно, октално
> хексадецимално или пак да смислиме некоја бош база за да го
> претставиме бројот? На пример 7 :)

Со патентираниот броен систем на Мајкрософт за прикажување географски 
координати (со основа 30, 
http://yro.slashdot.org/article.pl?sid=05/02/06/1437236&from=rss)

>
> BTW: И јас го сакам бројот на маичка
>
> ПОЗДРАВ, Чомбе
> П.С. А легално ли е јавно да се прикажува? :D

„Паралегално - бараат премногу пари за да биде легално“

Освен тоа, си замислувам како на улица те запира полицаец (или инспектор, не 
дај боже) и ти вика:
- Дечко, шо се ова бројкиве бе? Бубалицо една...
- Не, ова е пробиен криптографски клуч... (долго детално објаснување)
- Ај бе ти на мене ќе ми кажеш!


Поздрав Боби


More information about the Ossm-members mailing list