[Ossm-members] Проблем: Make the move ( долго )

Jovan Kostovski chombium at gmail.com
Sat May 5 03:17:52 UTC 2007


On 5/5/07, Aleksandar Balalovski <gemidjy at lugola.net> wrote:
> Сега е касно морам да спијам, ова нека ви биде доброутро!

Епа не ми е за добро утро туку за добра ноќ, сега се прибрав :)
Се извинувам за претходната порака, стиснав send по грешка, поспан сум :(

Прво:
GNU е "купче" од (системски) алатки кои работат на Unix-like оперативен систем.
Linux е јадрото на оперативниот систем (програмот што обезбедува
пристап до хардверот и се грижи за искоритување на системските
ресурси.

Второ:
Проектите ГНУ и Линукс Кернел никогаш не биле споени, туку се користат
во комбинација.

Со името GNU/Linux се покажува врската помеѓу овие два дела. Линукс
јадро + ГНУ системски програми.

Од друга страна има  и GNU/Hurd. Hurd http://www.gnu.org/software/hurd/hurd.html
 e unix-like јадро напишано од FSF. Во овој случај двете работи се
напишани од страна на FSF, па нема забуни и кавги.

Технички гледано, ако искомпајлираш Линукс кернел и bootloader, ти
имаш некој осакатен (споредено со она што доаѓа како стандардна Линукс
дистрибуција), но функционален оперативен систем. Имаш нешто што ќе ти
прикаже command promt и можеш потоа да додаваш разни алатки (листање,
коприрање, дебагер, компајлер) кои не мора да се дел од GNU проектот.
Затоа не е страшно да го наречеш оператвниот систем само "Linux".

Од друга страна пак од проектот GNU се излезени фантастични алатки:
emacs текст уредувачот, gcc компајлерот, GDB дебагерот, кои се
основните алатки кои се користат при развој на други апликации. Оние
стандардните алатки мислам дека нема потреба да се споменат (ls,
mkdir, rm, cd, chown.....)

Значи не е страшно ако оперативниот систем го нарекуваме само Linux,
но дококу се користи во комбинација GNU алатките (најчестата
варијанта) фино би било да се потенцира таа комбинација и ОСот да се
нарече GNU/Linux.

Јас претпочитам да го нарекувам ОСот GNU/Linux, но бидејќи скоро сите
знаат што е Линукс, а не знаат што е GNU, понекогаш ме прашуваат да не
е GNU/Linux некоја дистрибуција на Линукс Оваа беља произлегува од
незнаењето на луѓево наши. Ако ги научиме што е што мислам дека ќе
биде подобро.

Во основа има две страни и секој си влече на својата :P

ПОЗДРАВ, Чомбе


More information about the Ossm-members mailing list