[Ossm-members] Проблем со X

Marko mark0d0da at gmail.com
Sun Nov 11 05:06:50 UTC 2007


On Friday 09 November 2007 16:29:14 Дамјан Георгиевски wrote:
> > еве го логот http://pastebin.com/m3615eec0
>
> пишувај бе одговор на соодветната порака ...
>
> еве што вика log-от:
> Output VGA-0 using initial mode 1024x768
>
> овој драјвер изгледа подржува xrandr 1.2 што значи можеш со командата
> xrandr отпосле да си смениш резолуција. Ако не...
>
> Xrandr 1.2 е супер, но има подруг начин на подесување на резолуции и сл.
>
> Според http://www.intellinuxgraphics.org/dualhead.html мислам дека во X
> конфугурацијата треба да ставиш:
>
>   Option          "monitor-VGA-0"  "Monitor0"
>
> во секцијата за графичката карта. А во секцијата  за мониторот:
>
>   Option "PreferredMode"  "1280x1024"


Еј Фала, ова проработе од втора :), сега све е супер.
BTW прашав на #ati и они ми рекоа дека користам драјвер од Xorg, и имало 
слободен друг драјвер што го направија после ослободувањето на хардверските 
спец. На Arch викито има само за xorg драјверот 
http://wiki.archlinux.org/index.php/ATI .


More information about the Ossm-members mailing list