[Ossm-members] Fwd: [yaxwe] Chaos Communication Congress - December 27th to 30th, 2007

Дамјан Георгиевски penguinista at mail.net.mk
Thu Oct 11 18:10:54 UTC 2007


> Пријавување и подетални информации на
> http://wiki.lugola.net/CCC_07

Игор бил прилично сувопарен ... CCC (chaos communications congress) е 
најголемата хакерска конференција во Европа (а веројатно и во светот). Кога 
ќе кажам хакерска, не мислам на BlackHat којшто се занимава со exploit-и.

CCC повеќе се однесува на хакирање во смисла на адаптирање на системите за 
сопствени потреби (или на заедницата). Еве што викаат самите за hacker 
ethics:
* Access to computers - and anything which might teach you something about the 
way the world really works - should be unlimited and total. Always yield to 
the Hands-On Imperative!
* All information should be free.
* Mistrust authority - promote decentralization.
* Hackers should be judged by their acting, not bogus criteria such as 
degrees, age, race, or position.
* You can create art and beauty on a computer.
* Computers can change your life for the better.
* Don't litter other people's data.
* Make public data available, protect private data.
(http://www.ccc.de/hackerethics?language=en)

Е сега, сите што сакаат да одат годинава во Берлин (CCC ќе биде од 24-27 
декември) со време нека кажат. До крајот на месецов ќе контактираме со 
организаторите за да ни пратат гарантно писмо кое е неопходно за зимање виза. 
Така да ќе имаме доволно време да го добиеме писмото, да аплицраме за визи и 
евентуално да се псравиме со проблемите кои ќе се појават по пат.

Исто така, што порано се организира превоз тоа шансите се дека ќе биде 
поефтин. Колку разбрав има некоја опција за 100€ авион до Келн (па после со 
30€ воз до Берлин). Но за тоа ќе треба да се реагира на време.

Ја ќе идам.


-- 
дамјан ( http://softver.org.mk/damjan/ )
http://wiki.lugola.net/wiki/Вечна_TO-DO_листаMore information about the Ossm-members mailing list