[Ossm-members] некои белешки за narro за тие што планираат да се занимаваат со мозила преводи во иднина

Новица Наков novica at bagra.org
Sat Dec 13 12:16:24 UTC 2008Да напишам збор-два за ова што го открив за narro, за да има некаква референца 
ако некој друг одлучи да се занимава со преводите. во моментов се чини дека 
narro е наједноставниот начин да се преведува, особено во група. ако е еден 
преведувач, тогаш е сеедно.

Прво еве ја оваа белешка од гугл групата за narro каде е објаснето како 
функционира системот во однос на поврзување со меркуриралот на мозила:

Currently Narro automatically imports the changes from hg, from en-US
and your locale. You cannot submit yet to hg from Narro, this is on my to do 
list.

So if you translate in Narro, the only thing that you still have to do
manually is:
- execute "hg clone http://hg.mozilla.org/l10n-central/fa"
- export from Narro, download the archive and extract the fa directory
over the one created in the previous step
- optionally, review the changes by executing "hg diff"
- execute "hg commit"
- execute "hg push" 

(https://groups.google.com/group/narro-
project/browse_thread/thread/bbfab062a8be0b5f/80bd54a73d4855f7?lnk=gst&q=en-
us+strings#80bd54a73d4855f7)


Автоматскиов увоз изгледа е ОК и меѓу другото открива и прилично непреведени 
работи во Firefox 3.1 кои ги имаме оставено поради различни причини.

Добра работа е што има и коментари за секој стринг, па и процесот на 
постигнување на консензус, а и пријавувањето и поправањето грешки може да се 
прави таму.

Но, проблем се известувањата за промени кои ќе ги добиваат корисниците. 
Проблем условно, бидејќи системот функционира со рсс. Па ако навиката е со е-
пошта... тоа може да биде пречка. Што знам.

Толку сега за сега.

-- 
Новица

http://wiki.lugola.net/Вечна_TO-DO_листа
http://wiki.lugola.net/Бонтон_за_ossm-members
http://wiki.lugola.net/Важни_настани_за_слободниот_софтвер_во_Република_Македонија
Важно: http://bugs.softver.org.mk/index.php?tasks=all&project=7 !


More information about the Ossm-members mailing list