[Ossm-members] линукс кернелот 2.6.25 и USB драјаверите

Jovan Kostovski chombium at gmail.com
Fri Feb 8 12:27:42 UTC 2008


2008/2/6 Aleksandar Balalovski <gemidjy at lugola.net>:
> On Wednesday 06 February 2008 13:12:58 Jovan Kostovski wrote:
> > Линукс јадрото 2.6.25 е пачирано да не поддржува драјвери за USB кои
> > не се со отворен код
>
> Јас како што знам досеа пракса е ако во јадрото има неслободен модул/код тогаш
> тој е tainted kernel.

Да, да. Неслободни модули/кодови нема и нема да има во јадрото.

Рестрикцијата е во интерфејсот во јадрото преку кој неслободните драјвери
пристапуваат до USB хардверот, се забранува/контролира таа  комуникација.

ПОЗДРАВ, Чомбе


More information about the Ossm-members mailing list