[Ossm-members] Pravilna kirilica (sh, g itn)

Дамјан Георгиевски penguinista at mail.net.mk
Mon Jun 16 16:55:50 UTC 2008


> Овде
> http://www.slobodensoftver.org.mk/vesti/slobodniot_softver_pisuva_pravilna_
>kirilica видов дека постои можност ш, п, д во italic да изгледаат како што е
> вообичаено во нашата калиграфија. Како да го постигнам тоа кај мене (Ubuntu
> 8.04, OOo 2.4, веќе имам избрано мк постановка.)?

Post scriptum...
Сите pango базирани апликации автоматски работат како треба во комбинација со 
DejaVu фонтовите - бидејќи pango според системското locale го бира 
соодветното и од фонтот. Ова ги вклучува Gimp, Inkscape и сите Gnome 
програми. 

OpenOffice 2.x (а колку видов нити 3.0beta-та) не го подржува ова сеуште. Исто 
така, нити Firefox 3.0, нити Qt-4.4 не ја подржува оваа опција.

Bug-овите може да се следат овде:
https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=24139
http://trolltech.com/developer/task-tracker/index_html?method=entry&id=129519

Не би било лошо да се види до каде се во OpenOffice по ова прашање. Исто така 
не сум сигурен за Abiword и ако некој има време да истестира и да провери 
каква е подршката во некој од webkit базираните browser-и како на пр. 
epiphany+webkit (QtWebkit базираниот си ги има ограничувањата од Qt).


http://damjan.softver.org.mk/italic.html

-- 
дамјан ( http://softver.org.mk/damjan/ )
http://wiki.lugola.net/wiki/Вечна_TO-DO_листаMore information about the Ossm-members mailing list