[Ossm-members] Pravilna kirilica (sh, g itn)

Ilija Kocho ilijak at siva.com.mk
Tue Jun 17 17:14:49 UTC 2008


Дамјан Георгиевски wrote:
>> Овде
>> http://www.slobodensoftver.org.mk/vesti/slobodniot_softver_pisuva_pravilna_
>> kirilica видов дека постои можност ш, п, д во italic да изгледаат како што е
>> вообичаено во нашата калиграфија. Како да го постигнам тоа кај мене (Ubuntu
>> 8.04, OOo 2.4, веќе имам избрано мк постановка.)?
>>     
>
> Post scriptum...
> Сите pango базирани апликации автоматски работат како треба во комбинација со 
> DejaVu фонтовите - бидејќи pango според системското locale го бира 
> соодветното и од фонтот. Ова ги вклучува Gimp, Inkscape и сите Gnome 
> програми.
Кај мене не чини ни за Gnome програмите и тоа изгледа само за Serif.
Со Sans Serif е добро и тоа изгледа секаде (нпр. ООо) освен ако нема
посебен фонт за италик, па го закосува основниот.
>  
>
> OpenOffice 2.x (а колку видов нити 3.0beta-та) не го подржува ова сеуште. Исто 
> така, нити Firefox 3.0, нити Qt-4.4 не ја подржува оваа опција.
>
> Bug-овите може да се следат овде:
> https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=24139
> http://trolltech.com/developer/task-tracker/index_html?method=entry&id=129519
>
> Не би било лошо да се види до каде се во OpenOffice по ова прашање. Исто така 
> не сум сигурен за Abiword и ако некој има време да истестира и да провери 
> каква е подршката во некој од webkit базираните browser-и како на пр. 
> epiphany+webkit (QtWebkit базираниот си ги има ограничувањата од Qt).
>
>
> http://damjan.softver.org.mk/italic.html
>
>   
More information about the Ossm-members mailing list