[Ossm-members] Сподели знаење 31.01

Зоран Димовски zoki.dimovski at gmail.com
Thu Jan 29 08:36:46 UTC 2009


On Wed, Jan 28, 2009 at 11:59 PM, Дамјан Георгиевски
<penguinista at mail.net.mk> wrote:
>>> gem install -v=2.1.2 rails
>>
>> ова јаде RAM ко лудо .. морав да ја рестартирам виртуелната машина со 512мб
>> рам... сеа да видиме .. тоа му е едвај доста .. време е за уште некој GB
>> рам изгледа :)
>>
>> уште чекам
>
> се откажав .. не знам колку RAM му треба на gem за да инсталира нешто али
> изгледа многу (ruby fail)..

Изгледа дека многу му е потребно. На машина со 1гига РАМ - gem при
инсталација на rails и тие active* ми јадеше некаде околку 80% од
меморијата.


> како root (или sudo пред командиве):
> # apt-get install rubygems subversion rake \
>    libsqlite3-ruby1.8 libopenssl-ruby1.8
> # gem install -v=2.1.2 rails


На ArchLinux само се инсталира rubygems и subversion
Пошто јас одев со MySql - libsqllite3-ruby не ми е потребно. rake го
инсталирав преку gem.
libopenssl-ruby не пости како пакет во репозиторито на arch па така
претпоставив дека се ми е инсталирано.


>
> ( ќе ја користам sqlite опцијата, наједноставно не треба други сервиси да
> подесувам)
> $ cp config/database.yml.example config/database.yml
> $ rake db:migrate RAILS_ENV="demo"
> $ rake redmine:load_default_data RAILS_ENV="demo"

Јас тогаш не завршив со инсталација на redmine и имав rails верзија 2.2.2.
само да напоменам дека rake db:migrate ниту пак rake
redmine:load_default_data нема да можат да се извршат додека не се
инсталира 2.1.2 верзија на rails. Има тамо завистноти тие што се
activesupport 2.1.2 и сите active*-2.1.2 така да заклучокот е МОРА да
се инсталира 2.1.2 бидејќи во скриптите, со --trace на rake, се гледа
дека бараат 2.1.2.


> ова „demo" што се спомнува е уствари конфигурациски профил дефиниран во
> config/database.yml .. тој користи sqlite, можеш да си дефинираш и било каков
> друг.

> $ ruby script/server -e demo
> изгледа дека работи, се логирав итн.
> по default слуша на порта 3000

исто и кај мене работи без проблеми.

Поздрав.


More information about the Ossm-members mailing list